Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boeiende Erfgoeddag : herder Marc Grimon en hond Sue met prachtige demonstraties schapendrijven - extra foto's

Erfgoeddag Vorselaar
In Vorselaar draaide de Erfgoeddag onder een regenachtige hemel om het Kempens heideschaap. Eeuwenlang heeft dit schaap met duizenden de Kempense heide bevolkt. Het werd reeds rond 1800 als een apart ras besproken. Voor de komst van de kunstmest waren deze dieren een levensnoodzakelijk onderdeel van het leven in de Kempen. Zij zorgden voor de mest die de akkers vruchtbaar moest maken.
 
Met de komst van de kunstmest, het herbebossen van de heide en het in cultuur brengen van de arme Kempense heidegronden werd het Kempens heideschaap overbodig en leek het gedoemd om uit te sterven', zegt herder Marc Grimon.
 
'Tegenwoordig wordt dit ras weer volop gekweekt.'
 
Op een kleine markt aan de Schranshoeve ontdekte je enkele opvallende producten van wol. Onder andere Skiep. Dit is een dubbelwandige zak gevuld met overtollige schapenwol van de schapen van herder Marc. Door de isolerende werking van wol blijft wat je in de zak stopt warm of koud.
 
Het laat volgens de bedenkers Alice Verhagen en Emmy Mees een ongaar kokend heet gerecht in de zak gerust verder garen zonder energieverbruik.'  Foto's en red. Adrie de Kok/NNieuws.
 
 

Nieuwstraat 49, Vorselaar, België

Erfgoeddag Vorselaar

Deel dit artikel